Το «Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης» (World Food Programme), το παράρτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που παρέχει ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη σε όλες τις χώρες του κόσμου, δημιούργησε το 2015 το πρόγραμμα «Voucher Chef», με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της κουζίνας ως μέσο ανάπτυξης διαπολιτισμικών σχέσεων, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την πρόσβαση όλων των ανθρώπων του κόσμου σε ασφαλή και θρεπτική τροφή. Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, συλλέχθηκαν προσωπικές ιστορίες και συνταγές από Σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, ώστε όχι μόνο να εξασφαλιστεί ο επαρκής επισιτισμός των ανθρώπων αυτών, αλλά και η δυνατότητά τους να ζουν μία υγιή ζωή, έχοντας τα απαραίτητα εφόδια για την κατάκτησή της.
Θέτοντας, λοιπόν, ως κύριο στόχο την ανακούφιση των προσφυγικών οικογενειών από τη Συρία, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης θέσπισε τη χρήση και τη χορήγηση ηλεκτρονικών vouchers στις οικογένειες αυτές, δίνοντας με αυτόν το σύγχρονο τρόπο μία λύση στο πρόβλημα των οικογενειών που έχουν μεν πρόσβαση σε φαγητό, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα κατάλληλα υλικά ώστε να προετοιμάσουν μόνοι τους τα γεύματά τους. Στόχος του οργανισμού είναι να φέρει τους ανθρώπους αυτούς ξανά σε επαφή με την παράδοσή τους και τα έθιμά τους, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του τυπικού τρόπου παροχής επισιτιστικής στήριξης. Έτσι, μέσω του «VoucherChef», το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, παράλληλα με την παροχή των απαραίτητων πόρων στα άτομα που το χρειάζονται, καταγράφει και μοιράζεται τις ιστορίες και τις συνταγές τους, διασπείροντας απλόχερα τον πολιτισμό τους μέσα από την κουζίνα τους.
«Το να μάθεις για τους γείτονές σου σε όλον τον κόσμο, είναι καμιά φορά όσο εύκολο είναι και το να βγεις για φαγητό», αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, στις πληροφορίες που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «Voucher Chef». Απλώς διαβάζοντας ή ακούγοντας τις ιστορίες και τις συνταγές των προσφύγων που συμμετέχουν στο «Voucher Chef», μπορεί κανείς να κατανοήσει τη σύνδεση των ανθρώπων αυτών με τον πολιτισμό τους και την παραδοσιακή τους κουζίνα. Οι καταχωρίσεις του προγράμματος εμπνέουν ακόμη περισσότερο τον αναγνώστη και τον ακροατή τους να αναζητήσει και να μάθει περισσότερα σχετικά με τη συριακή ιστορία και τον συριακό πολιτισμό. Και αυτό είναι ένα μάθημα γεμάτο σημασία που μπορούμε να αποκομίσουμε από τις ρίζες, τις επεκτάσεις και τις πρακτικές της μαγειρικής διπλωματίας: όσα περισσότερα αναζητούμε, γνωρίζουμε και κατανοούμε για τους «γείτονές μας», τόσο περισσότερο θα τους στηρίζουμε και θα χτίσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, με σκοπό να λύσουμε τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Άλλωστε, όπως ακριβώς περιγράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης: «Κανείς δεν ζει απομακρυσμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε όλοι μέρος της ανθρωπότητας».
Μαρία Στεφιάδου
Βιβλιογραφία:
World Food Program, 2015. Culinary Diplomacy: The Power of Food as a Tool of Peace.Διαθέσιμο σε: https://www.wfpusa.org/articles/culinary-diplomacy-the-power-of-food-as-a-tool-of-peace/
Πηγή εικόνας: www.pixabay.com