Η εθνική ταυτότητα ενός λαού είναι το στοιχείο πολιτισμού μιας χώρας, που αποτελείται από τη γλώσσα, τη θρησκεία, τους θεσμούς και την τέχνη του συγκεκριμένου λαού, συγκεφαλαιώνει το νόημα του ανθρώπινου βίου και κατά συνέπεια αποτελεί μια ιεράρχηση αναγκών που ενδιαφέρει και άλλους λαούς.
Η κυβέρνηση της Μάλτας, μέσω του Συμβουλίου των Τεχνών, εκκινεί πρόγραμμα 400.000 ευρώ για την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού σε εγχώριες εφημερίδες, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη: Οι εφημερίδες που εκδίδονται στα μαλτέζικα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικονομική υποστήριξη για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν οτιδήποτε, από την ορθογραφία μέχρι το στυλ γραφής, τη σαφήνεια, τη σύνταξη και τη σημασιολογία τους. Αντίστοιχα, το δεύτερο μέρος του προγράμματος στοχεύει στη στήριξη δαπανών για τη δημιουργία περιεχομένου τεχνών, πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια προσπάθεια προσέλκυσης νέου κοινού, με μέγιστο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, τους 12 μήνες. Η προθεσμία για την πρόσκληση είναι η 23η Μαΐου 2023, το μεσημέρι, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στις 4 Ιουλίου του ίδιου έτους. Κατά την παρουσίασή τους, ο Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι, εκτός από την αντιμετώπιση μιας επιτακτικής «ανάγκης» στις ρίζες, το εν λόγω σχέδιο αναγνώρισε επίσης τους ρόλους της γλώσσας και του πολιτισμού όσον αφορά την ευημερία της κοινωνίας. Σύμπλευση απόψεων εκφράσθηκαν και από την Διευθύντρια του Arts Council της Μάλτας, οποία κατέθεσε ότι το συμβούλιο συνεργάζεται με το Υπουργείο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ευκαιρίες στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.
Η Μάλτα θα μπορούσε να αποκτήσει ένα εναλλακτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει την προσοχή του κοινού, με τη συμμετοχή της στην Eurovision, κατά την οποία ελπίζει να κερδίσει τις καρδιές της χώρας, έχοντας ως βασικό συστατικό την μαλτέζικη γλώσσα. Οι αγώνες της Μάλτας μετά την ανεξαρτησία, με τη χρήση της μητρικής της γλώσσας στη λαϊκή μουσική, φαίνεται να έχουν εκλείψει, καθώς η νέα γενιά δημιούργησε συγκροτήματα που δεν επικροτούσαν την χρήση των μαλτέζικων στη μουσική.
Ο Toni Sant, ένας ακαδημαϊκός και ραδιοτηλεοπτικός φορέας που έχει καταγράψει τη μουσική της Μάλτας και τόσες πολλές από τις δημοφιλείς και διασπορικές παραφυάδες της, γνωρίζει ότι η σημερινή γενιά μπορεί να εξερευνήσει τη μαλτέζικη ταυτότητα και τη γλώσσα της πιο ελεύθερα χωρίς το βάρος της αποικιοκρατίας. «Ενώ η underground σκηνή διαδραμάτισε το ρόλο της στον πειραματισμό με την εναλλακτική ποπ μουσική στα Μαλτέζικα, τελικά μέσα από διαγωνισμούς ποπ τραγουδιού, το ευρύ κοινό της Μάλτας είναι πιθανό να ενστερνιστεί την ιδέα των τραγουδιών στη Μαλτέζικη γλώσσα ως κάτι φυσικό».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε γλωσσολόγοι. Οι γλώσσες επιβιώνουν γιατί παραμένουν ζωντανές στο στόμα και στο μυαλό των ανθρώπων. Επιπλέον, εδώ συζητάμε την ποπ μουσική και όχι για ακαδημαϊκές προσεγγίσεις στη γλωσσική ανάλυση. Επομένως, πρέπει να είμαστε πιο διαλλακτικοί όσον αφορά τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση των Μαλτέζικων για τη συμμετοχή της Μάλτας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision».
Κάθε χρόνο η Μάλτα πειραματίζεται με διαφορετικά στυλ ώστε να κατακτήσει το τρόπαιο. «Αυτή δεν είναι μια νικηφόρα στρατηγική για το 2023 ή ακόμα και το 2024, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει μέρος αυτού που κάνει τις μελλοντικές συμμετοχές της Μάλτας πιο αισθητές, ειδικά αν συνδυαστεί με κατάλληλα μελωδικά άγκιστρα», λέει ο Sant για τις συμμετοχές στη γλώσσα της Μάλτας.
Ένα τραγούδι στη μαλτέζικη γλώσσα στη Eurovision είναι η ευκαιρία να διαδοθεί το γεγονός ότι αυτό το μικρό έθνος έχει τη δική του γλώσσα. Αυτό είναι κάτι, που όχι μόνο αξίζει να σημειωθεί, αλλά που μπορεί να δώσει στη Μάλτα το πλεονέκτημα που χρειάζεται σε έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό τραγουδιού, όπως η Eurovision, όπου η διαφοροποίηση είναι βασική στρατηγική για την προσέλκυση της προσοχής.
Με την εκ νέου εισαγωγή της μαλτέζικης γλώσσας στην πανευρωπαϊκή σκηνή, η Μάλτα θα μπορούσε να αποκτήσει ένα εναλλακτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει την προσοχή του κοινού. Τουλάχιστον, «για κάτι διαφορετικό από την αξέχαστη ποπ κίνηση».
Η γλώσσα της Μάλτας είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ελληνική κ.ά.. Ως επίσημη γλώσσα της, τα μαλτέζικα προορίζονται να γίνονται αποδεκτά σε όλες τις επίσημες συναντήσεις της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος, δεν παρέχει επαρκείς υπηρεσίες διερμηνείας στα μαλτέζικα, δήλωσε ένας ευρωβουλευτής στους Times of Malta.
Οι πολιτιστικές συναντήσεις, οι οποίες εκφράζονται μέσω της γλώσσας και της μουσικής ενός λαού, στοχεύουν στην γεφύρωση των αποστάσεων γεωγραφικών και μη, με απώτερη επιθυμία την έκφραση των συναισθημάτων του και τη διάδοση του πολιτισμού και της κουλτούρας του.
Θεοδώρα Δημητρίου
Πηγές:
https://yannarasbooks.files.wordpress.com/2015/10/politistikidiplomatia.pdf
Εικόνα: Times of Malta