Σύμφωνα με τον ορισμό του Αδαμάντιου Κοραή, ο πολιτισμός μια χώρας είναι το προϊόν του τρόπου ζωής των ανθρώπων της, καθώς και το σύνολο των ασχολιών από τις οποίες παράγεται η τέχνη, η φιλοσοφία και οι διάφορες επιστήμες. Ομοιότητες μεταξύ πολιτισμών, οι οποίοι βρίσκονται γεωγραφικά κοντά ο ένας με τον άλλον, είναι φυσικό να υπάρχουν λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που, κατά κανόνα, έχουν. Συναρπαστικό, όμως, είναι το γεγονός ότι, ακόμα και χώρες που γεωγραφικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, παρουσιάζουν κοινά στοιχεία στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τα ήθη, τα έθιμα και τις ασχολίες τους, αλλά και το πώς αυτές διαμορφώθηκαν, ειδικά σε εποχές, όπου η επικοινωνία και οι επιρροές δεν έρχονταν από παντού, όπως γίνεται σήμερα.
Η διπλωματία της θάλασσας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της πολιτιστικής διπλωματίας, ειδικά για χώρες με μεγάλη έκταση παραλιακών και νησιωτικών ακτών, πόσο μάλλον όταν στις ακτές αυτές εγείρονται ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχίας. Είναι σημαντικό για ένα κατεξοχήν νησιωτικό κράτος, όπως η Ελλάδα να αναπτύσσει συμμαχίες, οι οποίες θα την βοηθήσουν να αξιοποιήσει αυτά που της προσφέρει η γεωγραφική της θέση και η γεωλογική της ποικιλία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μεγάλη ναυτική παράδοση, η οποία διαμόρφωσε τη ζωή των ανθρώπων της, καθώς και πολλές την ιστορία της, ως κράτος.
Μια χώρα η οποία, αν και απομακρυσμένη γεωγραφικά από την περιοχή της Μεσογείου, έχει εξίσου ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα και με μεγάλη ναυτική παράδοση και δύναμη, είναι η Ιαπωνία. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιαπωνία η θάλασσα είναι κομμάτι ζωτικής σημασίας για πολλούς τομείς των χωρών αυτών, από το εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό έως και την ασφάλεια και διατήρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το γεγονός αυτό τις οδήγησε αφενός στην ανάπτυξη του τομέα της διπλωματίας της θάλασσας και αφετέρου στη μεταξύ τους συνεργασία.
Συγκεκριμένα, όταν αναφερόμαστε στην διπλωματία της θάλασσας εννοούμε την διατήρηση και προβολή της ναυτικής και ναυτιλιακής παράδοσης και ιστορίας ενός τόπου, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα εμπορικά, οικονομικά, διπλωματικά και πολιτιστικά συμφέροντα μίας χώρας. Η Ιαπωνία συνήψε με την Ελλάδα Σύμφωνο Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας το 1899 στην Αθήνα και από τότε ο τομέας της ναυτιλίας πρωταγωνιστεί στις διμερείς σχέσεις τους. Μάλιστα, το 2019 εορτάστηκαν τα 120 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας και εκδόθηκε μια συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων προς τιμήν αυτής της συνθήκης.
Πέραν όμως του κρατικού επιπέδου, φαίνεται ότι και σε ιδιωτικό επίπεδο οι Έλληνες εφοπλιστές δείχνουν προτίμηση στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, σε σχέση με αυτά της Κορέας ή της Κίνας, λόγω της μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης στη θάλασσα, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και σε επίπεδο ποιότητας κατασκευών, ενώ επιπλέον ιαπωνικά ναυπηγεία διατηρούν μόνιμους εκπροσώπους σε Αθήνα και Πειραιά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τη σχέση προτίμησης που προαναφέρθηκε. Η Ελλάδα και η Ιαπωνία είναι από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο χώρες ακολουθούν «ευλαβικά» τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η σχέση των δύο χωρών, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην πλούσια ναυτική τους παράδοση, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας της οικονομίας, καθώς πολλές επενδύσεις έχουν αρχίσει να σημειώνονται στη χώρα μας από Ιαπωνικές εταιρίες. Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Ε.Ε. που αργότερα ενδέχεται να συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση των συνεργασιών που προαναφέρθηκαν.
Άλκη Κορωνάκη
References
Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιαπωνία Κ. κυριάκου ροδουσάκη. ΕΛΛΑΔΑ – ΙΑΠΩΝΙΑ. Retrieved September 24, 2021, from https://www.greecejapan.com/interview-greek-ambassador-tokyo-2004/.
Team, Τ. Β. Η. Μ. Α. (2018, July 21). Η Ιαπωνία Στηρίζει την ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ τα δυτικά βαλκάνια. Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online. Retrieved September 24, 2021, from https://www.tovima.gr/2018/07/21/opinions/i-iapwnia-stirizei-tin-ellada-kai-ta-dytika-balkania/.
Ειδική ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΉ ΈΚΔΟΣΗ γραμματοσήμων για την 120η επέτειο Των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. ΕΛΛΑΔΑ – ΙΑΠΩΝΙΑ. Retrieved September 24, 2021, from https://www.greecejapan.com/eidiki-syllektiki-ekdosi-grammatosimon-gia-tin-120i-epeteio-ton-diplomatikon-scheseon-elladas-iaponias/.
Διπλωματία της Θάλασσας. H.I.C.D. (2021, April 18). Retrieved September 24, 2021, from https://helleniculturaldiplomacy.com
Φωτογραφία από <a href=”https://pixabay.com/el/users/martyseb-13944777/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5289128″>SEBASTIEN MARTY</a> από το <a href=”https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5289128″>Pixabay</a>
Φωτογραφία από <a href=”https://pixabay.com/el/users/merdanata-1736032/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1696100″>merdanata</a> από το <a href=”https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1696100″>Pixabay</a>