Η ταχεία αλλαγή σε όλο τον κόσμο απαιτεί αλλαγή στους τρόπους με τους οποίους τα κράτη επικοινωνούν μεταξύ τους.
Οι ειδικοί του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) έχουν επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στους σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς ρόλους που διαδραματίζει ο Διαγωνισμός για τα συμμετέχοντα κράτη. Συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός χρησιμοποιεί τη γλώσσα της διπλωματίας, καθώς οι χώρες στέλνουν «αντιπροσωπείες» και οι διαγωνιζόμενοι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται συχνά ως «πρεσβευτές». Το ESC είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Η δημοτικότητα του διαγωνισμού έχει καταστήσει το ESC ελκυστικό εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας για τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις.
Αν και η Αυστραλία βρίσκεται εκτός του Ευρωπαϊκού Χώρου Ραδιοφωνίας, η EBU και ο αυστριακός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF αποφάσισαν να επιτρέψουν μια Αυστραλιανή είσοδο για τον εορτασμό του 60ου διαγωνισμού και η είσοδος της Αυστραλίας στον Διαγωνισμό το 2015 την ώθησε σε αυτή τη συγκεκριμένη σφαίρα της πολιτικής ήπιας δύναμης, απαιτώντας έτσι τη διερεύνηση του τι θα μπορούσε να σημαίνει ο Διαγωνισμός για τις σχέσεις της Αυστραλίας με την Ευρώπη. Για την Αυστραλία, η συμμετοχή στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ήταν μια ευκαιρία για να επαναπροσδιοριστεί στα μάτια της Ευρώπης ως ποικιλόμορφο και δημιουργικό.
Ενώ η παραδοσιακή διπλωματία επεκτείνει το φάσμα δράσης της, η πολιτιστική διπλωματία αποκτά νέες δυνατότητες και νέους ρόλους, εξαπλώνοντας στις νέες σφαίρες επιρροής. Σε αυτή τη νέα αρένα, τα κράτη δεν είναι πλέον ο πρωταγωνιστής, αλλά μάλλον παίζουν το ρόλο του συντονιστή, και έτσι η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να συμβεί έξω από την κλασική σφαίρα της διπλωματίας, η οποία της επιτρέπει να φτάσει σε νέες σφαίρες, ανθρώπους και να επικυρώσει πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές των κρατών. Η Eurovision αντιπροσωπεύει έναν σύνδεσμο με ξένο κοινό και χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ενός πολιτικού μηνύματος.
Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για τον διαγωνισμό δεν φέρουν μόνο το καθαρό καλλιτεχνικό στοιχείο, αλλά είναι συχνά η αντανάκλαση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Τα εκλογικά μπλοκ μπορούν να θεωρηθούν ως άμεση χρήση της διπλωματίας, καθώς οι χώρες έχουν αναπτύξει μια συνήθεια και προσδοκία να ψηφίζουν η μία για την άλλη.
Σε αυτήν την περίπτωση, η υποστήριξη που εμφανίζεται μέσω ψηφοφοριών αντιπροσωπεύει μια σιωπηρή προσδοκία μιας τέτοιας υποστήριξης, επειδή μεταφέρει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα διακρατικής υποστήριξης και σεβασμού. Η νίκη σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν θεωρείται μόνο ως επιβεβαίωση της ποιότητας του τραγουδιού, αλλά αντιπροσωπεύει μια νίκη επί γεωπολιτικών εχθρών. Ως εκ τούτου, η Eurovision αντιπροσωπεύει επίσης έναν ισχυρό πόρο «ήπιας δύναμης» – έναν τρόπο για να κατακτήσετε ένα σημείο μέσω της προσέλκυσης και όχι του εξαναγκασμού.
Tigran Ghalumyan
Πήγες:
Eurovision Song contest- cultural diplomacy? (2014) Public Diplomacy and Global Communication 2013 (b). Available at: https://pdgc2013b.wordpress.com/2014/05/12/eurovision-song-contest-cultural-diplomacy/ (Accessed: October 29, 2022).
Idato, M. (2022, May 6). When pop meets politics: Why this year’s Eurovision is the most controversial yet. The Sydney Morning Herald. https://www.smh.com.au/culture/tv-and-radio/when-pop-meets-politics-why-this-year-s-eurovision-is-the-most-controversial-yet-20220506-p5aj1p.html
Idato, M. (2022) When pop meets politics: Why this year’s Eurovision is the most controversial yet, The Sydney Morning Herald. The Sydney Morning Herald. Available at: https://www.smh.com.au/culture/tv-and-radio/when-pop-meets-politics-why-this-year-s-eurovision-is-the-most-controversial-yet-20220506-p5aj1p.html (Accessed: October 31, 2022).
Borić, Z., & Kapor, A. R. (2017). The European Song Contest as a Tool of Cultural Diplomacy. Zbornik Sveučilišta Libertas, 225-240.