Υπάρχουν δύο τρόποι να αναγνώσει κανείς την ιστορία των πολέμων: ο ένας θέλει τους λαούς να σηματοδοτούνται μέσα από την άρνηση τους να υποταχθούν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ελληνικής αντίστασης και το «ΟΧΙ του ΄40». Η έναρξη του ελληνογερμανικού πολέμου αποτέλεσε την πιο κρίσιμη στιγμή στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, το ελληνικό έθνος κλήθηκε να δείξει το σθένος του και σήμερα αισθάνεται περηφάνεια. Υπάρχει όμως και μια διαφορετική οπτική αναφορικά με τις εθνικές επετείους και τους πολέμους. Οι περισσότεροι λαοί γιορτάζουν το τέλος των πολέμων. Η Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.
Πιο συγκεκριμένα ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίζεται, ενώ ξημερώνει η 9η Μαΐου του 1945. Η ναζιστική Γερμανία έχει αυτοκτονήσει μαζί με τον πολιτικό της «εμπνευστή» στο υπόγειο ενός κτηρίου. Για τη Ρωσία, η μέρα αυτή σφραγίζει την έναρξη μιας νέας περιόδου επιρροής στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη πέρα από την προφανή ανατροπή του ναζισμού. Μαζί με τη σημαία του κόκκινου στρατού στο Βερολίνο, κυματίζει η υπερηφάνεια της Σοβιετικής Ένωσης, για την υψίστης σημασίας συμβολή της στον τερματισμό του αιματοκυλίσματος της ανθρωπότητας. Η ημέρα θα εορτασθεί σε ολόκληρη την έκταση της ηπείρου, θα σηματοδοτήσει την παύση του πιο πολύνεκρου πολέμου.
Μέχρι και σήμερα η μέρα αυτή αποτελεί ορόσημο στην καρδιά όχι μόνο της ρωσικής πρωτεύουσας, αλλά πολλών άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Είθισται οι άνθρωποι να περπατούν στους δρόμους κρατώντας φωτογραφίες των νεκρών τους στα χέρια, ενώ μια σιωπή πλανάται στις οδούς. Η αιώνια φλόγα καίει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κόκκινα γαρίφαλα συνοδεύουν την κατάθεση στεφάνων. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής για τους νεκρούς του πιο φρικτού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ο απόδημος ρωσικός πληθυσμός στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, της Ρωσικής Πρεσβείας και του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών στην Ελληνική πρωτεύουσα, τιμά περπατώντας σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας την Εθνική αυτή επέτειο. Στην πόλη διαχέεται μία βαριά ατμόσφαιρα συγκίνησης. Οι άνθρωποι ενώνονται, θρηνούν και γιορτάζουν, διότι οι νεκροί πάντα θα μας συγκινούν με την γενναιότητά τους, πάντα θα μας δείχνουν πως ενωμένοι πενθούμε και θυμόμαστε καλύτερα!
Βασιλική Χρυσοβαλάντω Φουντούκου
Πηγές
Борцы с Днем Победы замолчали: чего они испугались – РИА Новости, 26.05.2021 (ria.ru)
https://sputniknews.gr/20190506/imera-nikis-ekdiloseis-programma-3298846.html