Μια νέα συνεργασία μεταξύ του αρχαιολογικού μουσείου της Ακρόπολης και του αρχαιολογικού μουσείου του Παλέρμο εγκαινιάστηκε καθώς τα δύο μουσεία συμφώνησαν σε προσωρινή ανταλλαγή δύο σημαντικών εκθεμάτων. Συγκεκριμένα, στο αρχαιολογικό ιταλικό μουσείο βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς ως αντάλλαγμα για το θραύσμα Faganτο οποίο βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στην Αθήνα . Για την Ελλάδα, η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική στην συνέχεια καθώς η ιταλική κυβέρνηση μέσω δηλώσεων της δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου το θραύσμα Faganνα παραμείνει στην Ελλάδα.
Η υφυπουργός πολιτισμού της Ιταλίας ΛουτσίαΜπουργκοζίνι δήλωσε:«Εργαζόμαστε προκειμένου το θραύσμα να μείνει στην Αθήνα για πάντα». Παρόλα αυτά οι διαδικασίες για καταστεί εφικτή η μόνιμη παρουσία του θραύσματος Faganστην Ελλάδα είναιχρονοβόρες καθώς θα χρειαστεί να αλλαχθεί ο ιταλικός Κώδικας Πολιτιστικής Κληρονομίας εφόσον εγκριθεί πρώτα από το ιταλικό Κοινοβούλιο. Η Λίνα Μενδώνη με την σειρά της έκανε λόγο για την μακραίωνη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας καθώς και για τους πολιτιστικούς θεσμούς οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί. Επιπλέον, δήλωσε πως αυτή η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για την βρετανική με σκοπό να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα είπε: «Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτεδικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής επ’ αυτών».
Στην επιστροφή των μάρμαρων του Παρθενώνα -εκτός από την υπουργό πολιτισμού-αναφέρθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθηγητής Λουί Γκοντάρ, ο οποίος είπε πως με έναν παρόμοιο τρόπο θα μπορούσε να βρεθεί η λύση προκειμένου η βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.
Είναι φανερό πως μέσω της συνεργασίας των δύο μουσείων η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει και σε επόμενες συνεργασίες οι οποίες ίσως να αποτελέσουν την χρυσή τομή για την λύση ενός ακανθώδους ζητήματος όπως αυτό της επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τα οφέλη της συνεργασίας του μουσείου της ακρόπολης με αυτό του Παλέρμο είναι πολλαπλά για την ορθή άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας και συγκεκριμένα της διπλωματίας των μουσείων, η χώρα αποκτά συμμάχους στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων. Αναμφίβολα, άξιο προσοχής αποτελεί το γεγονός ότι εκτός από την Ελληνίδα υπουργό πολιτισμού αναφέρθηκαν για το ουσιώδες ζήτημα και προσωπικότητες του εξωτερικού. Επιπροσθέτως, η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να παραμείνει το θραύσμα Faganστην Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την βρετανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, εκτός από τα ενδεχόμενα μελλοντικά οφέλη για το ελληνικό κράτος, δεν πρέπει να αμεληθούν τα άμεσα οφέλη τα οποία επήλθαν από αυτή την συνεργασία. Η επιστροφή του θραύσματος Fagan είναι πολύ σημαντική για την εικόνα της χώρας. Αδιαμφησβήτητα, η επιστροφή ενός εκθέματος στο «σπίτι του» δίνει την εικόνα μιας χώρας η οποία σέβεται το παρελθόν της με στόχο να έχει και μέλλον. Η σοβαρή εξωτερική πολιτική μπορεί να περατωθεί μέσω τέτοιων συνεργασιών με στόχο την βελτίωση του κύρους του ελληνικού κράτους. Συνοψίζοντας ,είναι εμφανές πωςμε εργαλείο την διπλωματία των μουσείων το ελληνικό κράτος επιθυμεί να προασπίσει τα συμφέροντα στο εξωτερικό και να δώσει λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα.
Πέτρος Κριτσώνης
Πηγή:
https://www.kathimerini.gr/culture/561711487/ellinida-thea-sto-palermo/