Με αφορμή την εορταστική χρονιά της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Μουσείο του Λούβρου παρουσιάζει εκθέματα από την ελληνική επανάσταση ευρωπαίων καλλιτεχνών στο πλαίσιο ανάδειξης των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Γαλλία.
Η «Γέννηση της νεότερης Ελλάδας 1675-1919» εστιάζει στην εξέλιξη της πολιτιστικής ταυτότητας της απελευθερωμένης Ελλάδας. To 1675 ξεκινάει μία συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Παρισίου με την άφιξη του Charles-Marie-François Olier, marquis de Nointel Πρόξενου της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα, ο οποίος συνάπτει εμπορικές συμφωνίες στην Αθήνα, στην Χίο και στις Κυκλάδες.
Στο “Voyage pittoresque de la Grèce’’ το 1782 αποτυπώνεται από τον Marie Gabriel Florent Auguste de Choiseul-Gouffier ο τρόπος ζωής των Ελλήνων, ένα νέο τρόπο ζωής που κατά τους ευρωπαίους διανοούμενους της εποχής απομακρύνεται από το αρχαιολογικό ιδεώδες. Το 1809 στο Παρίσι στο Hôtel Hellénophone μαζί με τον Γρηγόριο Ζαλύκη και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ ιδρύουν την Φιλική Εταιρεία με την επίφαση ότι ήταν εταιρεία μελέτης αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Το αίσθημα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό πλέον ήταν γαλλικό.
Η Γαλλική Επανάσταση ενέπνευσε και οδήγησε στην διαμόρφωση της νέας σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης. Στάθηκε αρωγός στην πολιτική και κοινωνική αντίληψη των λαών. Ήταν σπίθα στην ελληνική σκέψη για Δημοκρατία και για την συγκρότηση ελληνικού κράτους, μία σπίθα που δέσποζε στην ψυχή κάθε Έλληνα και φιλέλληνα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Αυτή το αίσθημα εκδηλώνεται μέσα από το γαλλικό ρομαντισμό στις εικονογραφήσεις του Delacroix Eugène με χαρακτηριστικά έργα την «Σφαγή της Χίου», η «Ελλάδα που ξεψυχάει πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου» και το «Επεισόδιο του ελληνικού αγώνα» όπου γίνεται πλήρως κατανοητή η σύγκρουση των ελληνοτουρκικών στρατευμάτων. Η ωρίμανση της Μεγάλης Ιδέας, λοιπόν, είχε αποκτήσει το απαραίτητο συναίσθημα και φρόνημα που οδήγησε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Παράλληλα ξεκινάει μία νέα εποχή που βασίζεται στον Νεοκλασικισμό. Οι εικονογραφήσεις, τα γλυπτά, ακόμα και οι κατοικίες της πρωτεύουσας σχηματίζονται με την τέχνη του Μπαρόκ και επιδιώκεται ο καθρεπτισμός της κλασικής αρχαιότητας σε συνδυασμό με την αρμονία και την γαλήνη της φύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Παλαιά Ανάκτορα του Όθωνα και η Παλαιά Βουλή στην Αθήνα.
Η παραπάνω έκθεση συνέβαλλε για άλλη μια φορά στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της εθνικής ταυτότητα και την πολιτισμική κουλτούρα μας που εξελίσσεται στο πέρασμα των χρόνων και δεν μένει στάσιμη στο παρελθόν. Πάνω από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες του Μουσείου έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο χρόνο και να γίνουν μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας.
Κουκουλιού Ζωή – Ασκούμενη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας
Βιβλιογραφία:
- Εικόνα ανακτήθηκε από: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carrey.png
- (Σεπτέμβριος 2021- Φεβρουάριος 2022). Musée Louvre.PARIS – ATHÈNES. Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919. Ανακτήθηκε από: https://www.louvre.fr/en-ce-moment/expositions/paris-athenes#en-lien-avec-l-exposition
- Bruns M. E. (2016). Ευρωπαϊκή Ιστορία. Ο Δυτικός Πολιτισμός: Νεότεροι Χρόνοι. Επίκεντρο.