Συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τη Βυζαντινή κληρονομιά

Από την 1η έως την 4η Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ελληνικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενη από τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, στη Βόρεια Μακεδονία. Σκοπός της επίσκεψης αποτελεί η ενδεχόμενη υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη συντήρηση των βυζαντινών χώρων και μνημείων, που εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η προοπτική μιας συμφωνίας ενέχει και τη συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την εκπόνηση ερευνών και παράλληλα την εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού για τη προστασία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια τέτοια κίνηση θα φέρει ακόμη πιο κοντά τις χώρες από πολιτιστική άποψη. 

Ο βυζαντινός πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού διαχρονικά. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ωστόσο, εκτεινόταν πολύ παραπάνω από τα σημερινά Ελληνικά σύνορα, εκεί που αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα κράτη, γι’ αυτό στη προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να ειπωθεί, πως η Ελλάδα μοιράζεται από κοινού με τη Βόρεια Μακεδονία μερικά βυζαντινά κληροδοτήματα. 

Για να προωθήσει τον πολιτισμό της, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον βυζαντινό, η Ελλάδα, εκτός από τις συμφωνίες συνεργασίας θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μουσείων, είτε να συνεργαστεί με τα ήδη υπάρχοντα στη γειτονική χώρα (κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί) με σκοπό τη διαχείριση και διαφύλαξη μιας τόσο σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Διπλωματία των Μουσείων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας μιας χώρας στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί μια από τις πιο ενδεδειγμένες οδούς άσκησης ήπιας ισχύος (soft power).

Τσιαπάλας Βασίλειος

Πηγές :

Συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, 

Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/culture/561315271/synergasia-elladas-voreias-makedonias-gia-ti-vyzantini-politistiki-klironomia/

Βόρεια Μακεδονία: Συνεργασία με Ελλάδα για αποκατάσταση της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, Ανακτήθηκε από: https://www.capital.gr/epikairotita/3536254/boreia-makedonia-sunergasia-me-ellada-gia-apokatastasi-tis-buzantinis-politistikis-klironomias

Διπλωματία των Μουσείων, Ανακτήθηκε από: https://helleniculturaldiplomacy.com/%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%cf%89%ce%bd/

Πηγή εικόνας :

 https://pixabay.com/el/photos/2261001/

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ