Η Πράγα εκτός από πρωτεύουσα είναι και το στολίδι της Τσεχίας, κάτι που γίνεται φανερό από το γεγονός ότι αποκαλείται «χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Το κέντρο της Πράγας θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει βγει από παραμύθι, ή πιο σωστά από μεσαιωνικό παραμύθι. Η Παλιά Πόλη ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1992. Στην Παλιά Πόλη (Strare Mesto) ξεχωρίζουν η μεγάλη πλατεία Staromestske namesti, το μεσαιωνικό δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι του 15ου αιώνα και ο γοτθικός ναός της Παναγίας Τιν.
Η Γοτθική τέχνη αποτελεί το καλλιτεχνικό ρεύμα που εμφανίστηκε την περίοδο του Μεσαίωνα, εμφανίστηκε αρχικά στη Γαλλία στις αρχές του 12ου αιώνα και τη συναντάμε κυρίως στην αρχιτεκτονική. Το καλλιτεχνικό αυτό ρεύμα επηρέασε και εξαπλώθηκε στην Δυτική Ευρώπη έως και τα τέλη του 14ου αιώνα. Ωστόσο, βρίσκουμε δείγματα γοτθικών δημιουργιών μέχρι και τα τέλη του 15ου αιώνα ακόμα κι αν είχε ήδη αρχίσει η περίοδος της Αναγέννησης στην τέχνη.
Το γοτθικό «στυλ» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Τσεχία το πρώτο μισό του 13ου αιώνα και κυριάρχησε μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα. Οι περίοδοι ανάπτυξης της γοτθικής τέχνης στα Τσεχικά εδάφη παίρνουν το όνομα τους από την δυναστεία της Βοημίας που κυβερνούσε την αντίστοιχη εποχή. Έτσι έχουμε το Πρώιμο γοτθικό – Přemyslid Gothic (13ος και αρχές 14ου αιώνα), το Υψηλό γοτθικό – Λουξεμβουργιανό γοτθικό (14ος και αρχές 15ου αιώνα) και την Ύστερη Γοτθική – Γιαγκελωνική Γοτθική (περίπου 1471–1526).
Η σημαντικότερη περίοδος της τσεχικής τέχνης είναι αυτή που ονομάζουμε «διεθνής γοτθική περίοδος», κατά την οποία ο Κάρολος Δ’ είχε δημιουργήσει το Στέμμα της Βοημίας, ή πιο σωστά της Πράγας, που αποτελούσε το κέντρο ισχύος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η αξία της Βοημίας γίνεται φανερή από την διάδοση των καλλιτεχνικών ιδεών της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Αγγλία μέσω της συζύγου του Ριχάρδου Β’, Άννας της Βοημίας.
Η επιρροή και η αποτελεσματικότητα των παραπάνω αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πολιτιστικός τουρισμός της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και η χώρα επιλέγεται από όλο και περισσότερους ανθρώπους ώστε να την επισκεφθούν. Ως πολιτιστικός τουρισμός ορίζεται ο τουρισμός που πραγματοποιείται με σκοπό την γνωριμία και την εξοικείωση με τα πολιτιστικά αγαθά (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, Τέχνες, κ.ά.) ενός συγκεκριμένου τόπου. Στην συνέχεια του ορισμού αναφέρεται ότι ο πολιτιστικός τουρισμός, πέρα από ουσιαστικό στοιχείο της πολιτιστικής διπλωματίας, αποτελεί και σημαντικό τομέα της οικονομικής διπλωματίας. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού δεν έχει μόνο αποτέλεσμα την διάδοση του τσεχικού πολιτισμού αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Joana Tila
Βιβλιογραφία: